برای درک بهتر عملکرد شبکههای CDN به تصویر زیر دقت کنید.
همانگونه که در تصویر بالا مشاهده میکنید سرور سایت در نقطه زرد رنگ (قاره آمریکا) قرار دارد ولی به کمک شبکه تحویل محتوا (CDN)، در سراسر جهان توزیع شده است. بعنوان مثال، در این حالت اگر فردی در استرالیا ریکوئست مشاهده سایت را ارسال کند، بجای اینکه Packet چندین قاره را پیمایش کند تا به سرور سایت برسد، به نزدیکترین سرور سی دی ان ارسال میشود که در همان استرالیا قرار دارد و در نتیجه سرعت لود سایت بصورت کاملا محسوس افزایش مییابد. همچنین هنگام استفاده از سی دی ان، امنیت کلی سرور سایتتان نیز ارتقاء مییابد چون در لایه نخست، سرور CDN است که نمایش داده میشود.
برای آشنایی با معروفترین سرویسهای CDN جهان، میتوانید به مقاله «معرفی بهترین سرویس دهندههای CDN» مراجعه کنید.
کاهش تعداد ریکوئستها
علاوه بر حجم، هر صفحه وب تعدادی ریکوئست دارد که به تناسب فایلها و عناصر موجود در صفحه میتواند کاهش و یا افزایش یابد. برای مشاهده تعداد این ریکوئستها در سایت جی تی متریکس، میتوانید به بخشی که در تصویر زیر مشخص شده مراجعه کنید.
اگر CMS اختصاصی دارید از برنامه نویس بخواهید تا نسبت به کاهش تعداد ریکوئستها با ترکیب کردن فایلهای جاوا، سی اس اس و غیره اقدام کند و اگر از وردپرس استفاده میکنید با کمک افزونههایی مانند Fast Velocity Minify و یا WP Rocket میتوانید این کار را انجام دهید. همچنین کلیه ریکوئستها از تب Waterfall در سایت جی تی متریکس قابل مشاهده هستند.
مینی فای کردن جاوااسکریپت، html و CSS
وجود اسپیس بین کدهای JavaScript، سی اس اس و html باعث میشود تا حجم این فایلها افزایش یابد. این فایلها همواره همراه قالب بارگزاری میشوند و به طبعا کاهش حجم آنها باعث بهبود سرعت بارگزاری سایت میشود. برای کاهش حجم این فایلها، باید نسبت به Minify کردن آنها اقدام کنید.
با سه روش زیر میتوانید این فایلها را مینی فای کنید.
- استفاده از Cloudflare.com هم به منظور CDN و هم مینی فای خودکار فایلها
- استفاده از سایت www.minifier.org برای مینی فای کردن دستی کدها
- استفاده از افزونه WP Rocket و یا LiteSpeed Cache Server وردپرس
انتخاب هاست قدرتمند
قبلا، هم در مقالات آموزشی سئو و هم در مقاله «معرفی بهترین هاست» به نقش مهم هاست در بالا بردن سرعت سایت و تاثیر بر سئو اشاره کردهایم.
هاست مهمترین زیرساخت یک سایت است که متاسفانه اکثر افراد در خرید آن دقت و توجه لازم را به خرج نمیدهند. بیشتر مردم به دنبال ارزان قیمت بودن هاست هستند و به جرات میتوان گفت یک درصد به کیفیت، پایداری و امنیت هاست توجه نمیکنند که البته این موضوع به دلیل عدم آگاهی است.
بصورت کلی یک هاست خوب باید ویژگیهای زیر را داشته باشد.
- پایداری: یعنی آپ تایم (up time) بالایی داشته باشد و مدام قطع نشود. قطعی مداوم هاست باعث ضربه جدی به سئوی سایت میشود.
- سرعت: سرعت یک هاست به پارامترهای مختلفی مربوط است، مانند کانفیگ سرور، سخت افزار سرور، دیتاسنتر و غیره. قبل از خرید هاست، میتوانید از شرکت سرویس دهنده هاست بخواهید تا نمونه سایتهایی که پشتیبانی میکنند را به شما ارائه دهند تا نسبت به بررسی پینگ و سرعت آنها اقدام کنید. ما در مقاله بهترین هاست، به معرفی سرویس دهندههای خوب پرداختهایم.
- پشتیبانی: مطمئن شوید که شرکت ارائه دهنده هاست در تمامی مواقع مانند قطعی سرور و غیره، با سرعت پاسخگوی شما خواهد بود.
- وب سرور: ترجیحا هاستی را خریداری کنید که از وب سرور لایت اسپید استفاده میکند.
یادتان نرود در خرید هاست قیمت ملاک نیست و مهم کیفیت فوق العاد عالی است.
فعال سازی قابلیت GZip هاست
کاهش حجم یکی از سادهترین و رایجترین راهها برای بهبود سرعت لود صفحات وب میباشد. قابلیت GZip دقیقا همین کار را تحت سرور برای سایتها انجام میدهد.
زمانی که GZip روی هاست فعال باشد؛ تصاویر SVG، فایلهای جاوااسکریپت، سی اس اس و html تا نهایت حد ممکن فشرده میشوند. بعنوان مثال به تصویر زیر دقت کنید.
این تست توسط سایت varvy.com/tools/gzip انجام شده است و نشان میدهد که با فعال بودن GZip حدود ۸۴% از حجم صفحه اصلی میهن لرن کاهش یافته است، عدد بسیار قابل توجهی است!
برای بررسی فعال بودن GZip میتوانید از داخل پنل هاست بررسی کنید و یا توسط سایتهای varvy.com و GTMetrix.com به بررسی این موضوع بپردازید.
اگر قابلیت جی زیپ غیر فعال بود، میتوانید خودتان از طریق کنترل پنل هاست نسبت به فعال سازی آن اقدام کنید و یا به پشتیبانی هاست برای فعال سازی تیکت بزنید.
همچنین اگر از سیستم مدیریت محتوای وردپرس استفاده میکنید، با استفاده از افزونه WP Rocket نیز میتوانید قابلیت GZip را فعال نمایید.
فعال سازی Cache
یکی از مهمترین کارها برای افزایش سرعت وبسایت، فعال سازی کش میباشد که پس از فعال نمودن آن کاملا متوجه افزایش بیش از حد سرعت خواهید شد! اما کش چیست؟
به تعریف خیلی ساده، فایلهایی کاملا ثابت مانند لوگو و غیره در قالب سایت وجود دارند که کاربر هر زمانی که مراجعه کند، فایلها همان فایلهای قبل هستند و تغییری نمیکنند. اگر قابلیت Cache فعال نباشد، این فایلها با هر سری مراجعه کاربر باید از نو دانلود شوند که این مورد باعث ارسال ریکوئست و دانلود فایل میشود که مجموعا تاثیر محسوسی بر سرعت لود سایت خواهد گذاشت. با فعال سازی قابلیت کش، دیگر فایلهای ثابت نه در سرور مجدد پردازش میشوند و نه توسط مرورگر کاربر مجدد دانلود خواهند شد. اینگونه حدودا ۸۰% اجزای قالب و تصاویر پستها نیاز به دانلود مجدد ندارند و این مورد هم باعث افزایش سرعت نمایش سایت و هم باعث کاهش مصرف پهنای باند میشود.
برای فعال سازی Cache سراغ یکی از روشهای زیر بروید:
- اگر از وردپرس استفاده میکنید، افزونه LiteSpeed Server Cache و یا WP Rocket را نصب و فعال کنید.
- اگر از سرویسهایی مانند کلود فلر استفاده میکنید، کش را از پنل این سرویسها فعال کنید.
- کش را از طریق سرور فعال سازی کنید، برای این کار میتوانید به سرویس دهنده هاست تیکت بزنید.
قوانین ارسال دیدگاه